Glasnik.hu

Switch to desktop

9. sjednici Međuvladinog mješovitog odbora za suradnju Hrvatske i Mađarske

tn496c0Energetikai kérdésekről is tárgyalt a magyar-horvát vegyes bizottság

Energetikai kérdésekről is tárgyalt a magyar-horvát vegyes bizottság keddi budapesti ülésén - mondta Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár az ülést követően. Az erről szóló videót a Külgazdasági és Külügyminisztérium tette közzé honlapján.

Magyar Levente kiemelte, felhívták a horvát fél figyelmét arra: Magyarországnak fontos érdeke, hogy a gázszállítás magyar-horvát viszonylatban belátható időn belül megvalósulhasson.

Magyarországnak fontos energetikai érdeke az is, hogy az Adria kőolajvezetéken keresztül - válsághelyzet esetén, ha a keleti szállítással problémák adódnának - számíthasson energiaszállításra. Ezt jelenleg akadályozza néhány szabályozási kérdés, amelyek remélhetőleg hamarosan megoldódnak - mondta.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy a magyar-horvát határtérségben található szénhidrogénmezők feltárásáról is egyeztettek, ez mindkét országnak érdeke, ugyanis óriási kőolaj- és földgázkincs található a határvidéken a felszín alatt.

Közölte: még ebben az évben összeül a magyar-horvát energetikai vegyes bizottság, amely ezeket a kérdéseket megtárgyalja.

Magyar Levente hangsúlyozta azt is, hogy a magyar-horvát határszakaszon az átkelőhelyek sűrűsége a magyar kormány szerint elfogadhatatlan és tarthatatlan.

Ezért a kormány vállalta, és ennek a pénzügyi fedezete is rendelkezésre áll, hogy a következő években az M6-os autópályát kivezeti a horvát határig, és így Budapest és Zágráb között autópálya-kapcsolat jöhet létre, ha Horvátország is megépíti az Eszék és a határ közötti szakaszt - magyarázta.

Megjegyezte: emellett az M60-as és a 67-es út kivezetését is tervezik a határig.

(MTI)

Izvor: http://www.kormany.hu

Fotó: Burger Zsolt

© 2014. Croatica Kulturális, Információs és Kiadói Nonprofit Kft.

Top Desktop version